категорії: новина

Виселяють історичний будинок на Малій Житомирській 12а (Київ)

теґи: Київ, варварська забудова, історичний будинок, історичний ландшафт, історичний центр

З 18 жовтня в будь-який момент можуть силоміць виселити мешканців історичного будинку в Києві, по вул.  Мала Житомирська, 12-а, в охоронній зоні Софії Київської.
Сьогодні доводиться констатувати страшну правду: наше рідне місто з історичного та культурного центру перетворилося на столицю адміністративно-будівельної мафії, де править бал корупція, де людські цінності підміняють жагою до нечистих і швидких грошей.

Триває громадянська війна влади з народом. Чимало київських старожитностей захоплено у приватну власність, а ще більше просто знищено задля будівництва на їх місці безликих хмарочосів, що приносять мільярдні прибутки провладним злочинцям.

Пам’ятку культурної спадщини (Садибу Мурашка) охороняють сьогодні не міліція, не депутати, а родина киян, яка не бажає  виселятися зі своєї квартири в цьому будинку. Вони кинули виклик адміністративно-будівельній мафії, яка готує на них чергову атаку. Спілка вільних журналістів «Природа над усе» та Громадянська ініціатива «Збережи старий Київ» закликають підтримати їх.

Будьте Громадянами з великої літери, не дамо бєзпрєдєльщикам встановлювати свої нечисті правила на святій київській землі.

ЗВЕРНЕННЯ

Починаючи з 1996 р. Головне управління житлового забезпечення КМДА намагалося незаконно виселити мою сім’ю з будинку 12-а по вул. Мала Житомирська і почати "реконструкцію" будинків  12-а, 12-б та 14-а, б по вул. Малій Житомирській. Ці будинки є пам’ятками культурної спадщини (Садиба Мурашка), знаходяться в охоронній зоні ансамблю споруд Софійського собору м. Києва ( затвердженій Міністерством культури і туризму України від 23.12.2005 р. №1076) і підлягають виключно реставрації.
Спочатку були суди, в яких я захищав будинок від знищення, а свою сім’ю від виселення. Чотири років судової тяганини продовжувались до 2007 р., коли Верховний Суд України нарешті поставив останню крапку в цій судовій справі і відмовив у моєму виселенні. Невдачі чиновниках в судах обернулись для мене і будинку новими неприємностями: відключення опалення в будинку 12-а (2006 р.), пожежа, в результаті якої згорів будинок 12-б і ледве не згорів будинок 12-а (2007 р.).
    Ну не можуть київські чиновники спокійно спати, допоки в місті ще залишились пам’ятки культурної спадщини! І от з приходом нового мера розгортається новий наступ на наш багатостраждальний Київ. 26 липня 2007 року  рішення Київської міської ради № 57/1891 ТОВ «ПАНТЕОН-Інвест» передані земельні ділянки "для реконструкції житлових будинків та будівництва, експлуатації та обслуговування адміністративно-готельно-житлового комплексу з вбудованими та прибудованими приміщеннями громадського та торговельного призначення та паркінгами" (в межах вулиць Малої Житомирської, 12-а,12-б,14-а,14-б,14-в, Михайлівської, 13,13-б,15/1-б та пров. Михайлівського між будинками № 1 та № 3) у  Шевченківському районі м. Києва.  А     26.11.2007 р. підписано розпорядження  Шевченківської РДА № 1684 «Про передачу жилих будинків №№ 12-А,12-Б, 14-А,14-Б  по вул. Малій Житомирській на баланс КП «Житлоінвестбуд-УКБ». Далі КП «Житлоінвестбуд-УКБ» передало згадані будинки на баланс ТОВ «ПАНТЕОН-Інвест» (фірму, яка за матеріалами преси пов’язана з сім’єю мера).
За результатами моїх звернень прокуратурою району було внесено протест на зазначене розпорядження, який був задоволений та розпорядження № 1684  скасоване. Разом з тим, мені було повідомлено, що фактичне місце знаходження ТОВ «ПАНТЕОН-Інвест» прокуратурою не встановлено. Але, як виявилось, в 2008 р. згідно з наказом ГУ житлового забезпечення (п. Голицею М.М)., ці будинки були передані у приватну власність ТОВ "ПАНТЕОН-Інвест".
Таким чином, в результаті ряду незаконних рішень чиновників  ШРДА, КП «Житлоінвестбуд» декілька будинків пам’яток культурної спадщини в самому центрі міста були розчерком пера  з комунальної власності  перейшли у власність сумнівної фірми ТОВ «ПАНТЕОН-Інвест» (попри те, що я зареєстрований і проживаю в одному з цих будинків).
Сьогодні новий власник готує захоплення будинку і має наміри розпочати роботи, що загрожують руйнацією пам’ятки архітектури. І це все відбувається в самому центрі міста, в охоронній зоні Софії, 200 м від Майдану.
18 жовтня власник пообіцяв мешканцям будинку «усіх виганяти», ставити нові двері і свою охорону. Це може розпочатися у будь-який момент! Тому  в разі початку ексцесів просимо усіх небайдужих допомогти у протистоянні беззаконню.

Глухов Олександр Дмитрович,

громадський інспектор
ГУ охорони культурної спадщини КМДА,
кандидат фіз.-мат. наук,
доцент Національного авіаційного університету
01001, м. Київ, вул. Мала Житомирська,12-а, кв. 1,
тел. 279-2129, 067-7348008.